Да ли је исхрана паса са храном без житарица безбедна?


На нашем тржишту већ дуже време се налазе хране за псе без житарица. Оваква храна када се појавила стекла је популарност, поготову због све веће појаве интолеранције на глутен, како код људи тако и код паса. Међутим временом се поставило питање, имајући у виду природну исхрану паса, да ли је оваква исхрана добра и безбедна?

Америчка Агенција за Храну и Лекове крајем фебруара 2019.године издала је извештај који се односи на испитивање пријављених случајева у периоду од јануара 2014. до јула 2018. који су се односили на појаву дилатационе кардиомиопатије код паса који пре почетка исхране храном без житарица нису имали ово обољење. Ова америчка агенција је користила више начина како би анализирала ове пријаве и објавила је извештај. У истраживању су учествовали ветеринари специјалисти из области исхране и кардиолози.

Пошто је познато да постоји расна ( генетска) предиспозиција за настанак дилатационе кардиомиопатије, из испитивања су изузети случајеви код којих је генетским испитивањима утврђена предиспозиција за ово обољење. Генетску предиспозицију за настанак овог обољења имају кокер шпањели и неке велике расе. У обзир су узети сви случајеви, како они где су пси користили индустријски припремљену храну, тако и они којима је припремана ( кувана ) храна. Осим генетских испитивања коришћене су и биохемијске анализе крви, ЕКГ и ултразвучни преглед срца.

Извештај садржи следеће закључке:

  • Приметна је појава развоја дилатационе кардиомиопатије и исхране паса храном без житарица, али нису уочени прецизни узроци који доводе до појаве овог обољења

  • Код паса који имају генетску предиспозицију или код којих је већ дошло до појаве дилатационе кардиомиопатије, препоручује се власницима да не хране псе са храном која не садржи житарице

Могући узроци повећане инциденце дилатационе кардиомиопатије код паса који су храњени храном без житарица наводе се недостатак појединих витамина из групе B са последичном смањеном њиховом улогом у процесима које регулишу а везани су за ради функцију срчаног мишића.

#ishranapasa #yitarice #zitarice #grainfree

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Animal Clinic. Proudly created with Wix.com

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus

USLUGE

- Hirurgija

- Ultrazvuk

- Rendgen 

- Ginekologija

- Sterilizacija i kastracija

- Vakcinacija pasa i mačaka

- Mikročipovanje

- Dežurni veterinar
- Pansion za pse i mačke
- Šišanje i kupanje pasa i mačaka

RADNO VREME

Pon - Pet            12-20

 

Sub                       9-15

 

Ned      neradan dan

(samo hitni slučajevi)

ADDRESS

Adresa:

Koste Glavinića 2

11000 Beograd

 

Mail: ordinacija@gutavet.com
Tel/fax: +381 (0)11 369 17 91 ​