top of page

Šta kada ljubimac trpi bolove?

Sep 27, 2015

Sa dolaskom hladnijeg vremena ljubimce koji pate od tegoba vezanih za kosti ili zglobove očekuju neprijatnosti različitog inteziteta.

Vlasnici treba da nauče da prepoznaju najdiskretnije simptome kako bi na vreme reagovali.

Izbegavanje penjanja uz stepenice,uskakanja u auto, penjanja na krevet, podrhtavanje ekstremiteta su tihe najave problema i bolova koje osećaju psi i mačke. Ti simptomi se mogu razviti do otežanog kretanja, nepravilnog kretanja, nevoljnog ustajanja pa sve do ekstremnih situacija kada ljubimac ne može uopšte da stane na noge i bolno se oglašava. U takvim situacijama mogu i da vrše nuždu ispod sebe.

Simptomi se obično jave pri promeni vremena,a dobra vest je da kada se na vreme uoče simptomi mogu značajno da se ublaže adekvatnom negom. Do ovih simptoma mogu da dovedu bolesti koje su naslednog karaktera kao što je displazija kukova i/ili laktova koje su karakteristične za velike rase pasa, zatim luksacija patele koja je karakteristična za male rase pasa i koja se ispoljava šepanjem koje se javlja povremeno i zatim potpuno nestaje. Spondiloza- spajanje pršljenova mostićima koje se uglavnom javlja kod starijih pasa,mada nekada pogodi i mlađe, je isto jako bolna. I sve ostale povrede iz mladosti koje tada prođu nezapaženo u starosti mogu dovesti do promena koje su bolne. Većina ovih stanja je neizlečiva ali se zato napredovanje bolesti može značajno usporiti.

Ukoliko kod vačeg ljubimca primetite simptome bola pri kretanju javite se. Nekada je dovoljan klinički pregled da bi se postavila dijagnoza,ali je preporučljivo napraviti rendgenski snimak jer tako najbolje možemo da procenimo trenutno stanje kao i da napravimo procenu koliko brzo napreduje kroz 6-12 meseci.

Kada je bol izražen prepisuju se lekovi protiv bolova. Većina humanih lekova protiv bolova kod pasa i mačaka dovodi do krvarenja u želucu i poremećaja u radu bubrega pa se ne smeju davati. Postoje veterinarski lekovi koji se daju prema težini kućnog ljubimca i u određenom vremenskom roku koliko je konzumiranje leka bezbedno za životinju. Lekovi protiv bolova imaju niz neželjenih reakcija zbog kojih ih uvek treba davati u dogovoru sa veterinarom.

Kada se ublaže simptomi bola dalja terapija se usmerava ka usporavanju napredka bolesti. Tada se uglavnom daju preparati bogati glukozaminom i hondroitin sulfatom. Tržičte je preplavljeno ovim proizvodima sa različitom cenom i kvalitetom, ali izbor preparata i dužinu terapije treba zajedno da dogovore veterinar i vlasnik zavisno od postavljene dijagnoze. Dalja fizička aktivnost kao i izbor prave hrane za vačeg ljubimca takođe je bitan i treba da bude usklađen sa potrebama.

Naravno ljubimcima sa hroničnim tegobama treba omogućiti i fizikalnu terapiju u vidu određenih vežbi i aktivnosti kao i primenu aparata sa magnetnim poljem, biorezonantnom strujom, UV lampe i sl.

Tekst priredio

Dragutin Smoljanović, dvm

Featured Posts
No posts published in this language yet
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page