top of page

MAČIJA KUGA - PARVOVIROZA

MAČIJA KUGA - PARVOVIROZA

Parvoviroza, poznata kao mačija kuga ili virusni hemoragični gastroenteritis, je jedno od najtežih oboljenja koje se pojavljuje kod pasa. Uzročnik ove opake bolesti je parvovirus tip 2 (CPV2). Veoma je sličan parvovirusu koji izaziva panleukopeniju kod mačaka (FPV), čak se smatra da je nastao mutacijom FPV.

Ipak, od psećeg parvovirusa tipa 2 NE OBOLJEVAJU mačke već samo psi, vukovi, lisice, rakuni i neke vrste kuna. Neki autori tvrde da su na ovaj virus posebno osetljivi psi sa crno žutom kombinacijom boje dlake poznatom kao black and tan, koja je tipična za dobermane, rotvajlere i sl. Viris se širi izlučevinama obolele životinje, a u zemljanoj podlozi može da ostane aktivan i do godinu dana.

Bolest se pojavljuje uglavnom kod nevakcinisanih štenaca. Ukoliko je majka redovno vakcinisana, štenci su zaštićeni antitelima koja su dobili preko placente i prvog mleka-kolostruma do oko 45. dana života. Ukoliko majka nije vakcinisana, štenci se mogu inficirati i pre porođaja, intrauterino. Postoje dva oblika bolesti: srčana i gastrointestinalna. Srčani oblik se javlja kod nezaštićenih štenaca u prvim danima života do 8 nedelja. Štenci uginjavaju naprasno, bez uobičajenih simptoma ove bolesti. Na obdukciji se nalaze tipične promene na srcu u obliku tigraste šare, takozvano tigroidno srce, što potvđuje dijagnozu. Gastrointestinalni oblik počinje sa povećanom temperaturom, učestalim povraćanjem i potpunom malaksalošću šteneta. Štene povraća svaki popijeni gutljaj vode. Ubrzo se pojavljuje retka stolica sa primesama krvi, temperatura pada, i ukoliko se odmah ne pristupi terapiji, štene dehidrira i ugine za 2 do 3 dana. Statistike kažu da je smrtnost kod ove bolesti oko 90%. Ukoliko se preduzme terapija na vreme, smrtnost se smanjuje na oko 50%.

TERAPIJA: Terapija se svodi na rehidrataciju – intravensku nadoknadu tečnosti i elektrolita izgubljenih prolivom i povračanjem. Daju se i vitamini, sredstva protiv povraćanja, i obavezno antibiotici, kako bi se sprečilo razvijanje sekundarnih bakterijskih infekcija. Postoji i serum protiv parvovirusa, hipreimuni gamaglobulin koji deluje na sam virus i u velikoj meri povećava šanse za preživljavanje, ali kod nas nije registrovan. Utopljavanje i čista i udobna prostirka, kao i tečnosti za rehidrataciju na usta kao što je Orosal ili instant supa iz kesice, mogu biti od pomoći. Tek kada štenci prestanu da povračaju daje se mala količina dijetalne veterinarske hrane Royal Canin Gastrointestinal dog, pomešane sa kuvanim pirinčem i blago zagrejane. PREVENTIVA: Preventiva se svodi na tri reči: vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija. Sa punih 6 nedelja starosti šteneta posle detaljnog čišćenja od crevnih parazita, daje se prva kombinovana vakcina protiv zaraznih bolesti. Tretman se ponavlja posle 3-4 nedelje, pa ponovo posle još 3-4 nedelje. Postoji Primodog vakcina koja deluje samo protiv parvo virusa i ona se može dati sa 4 nedelje, čak i ako postoje antitela dobijena od majke sisanjem i preko posteljice. Ukoliko se pojavilo oboljenje u odgajivačnici ili na mestu gde postoji veći broj pasa, štencima treba dati serum, a odrasle, zdrave životinje treba vakcinisati, ukoliko nisu vakcinisani poslednjih godinu dana.

Featured Posts
No posts published in this language yet
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page