top of page

Sijamska Mačka

Sijamska mačka je jedna od najstarijih rasa mačaka. Vode poreklo sa Tajland ali postoje podaci da su uzgajane još u 14 veku. Ima sitno mišićavo telo, okruglu glavu, plave oči i ice tamnije obojeno od tela. Prilično su zdrava i dugoživeća rasa, mogu živeti i do 20 godina. Zainteresovane su za ljudsko društvo i lako se adaptiraju na život u stanu.

Dobre su u odnosu sa malom decom od kojih mogu da istrpe više nego od odraslih. Mogu se uklopiti i sa psima ili drugom mačkom sličnog uzrasta i lepo se družiti, mada im to neće smanjiti potreu za ljudskom pažnjom. Sijamske mačke su poznate po svom glasu koji može da nalikuje na plač bebe. Postoje individulane razlike, neke jedinke su velike „pričalice“ dok druge retko puštaju glas.

Kod sijamske rase mačaka se često javlja zrikavost ili uvrnut rep. Osim toga nemaju neke bolesti kojima su sklone kao rasa. Rađaju se kao potpuno beli mačići,a color point gen je temperaturno zavisan i na hladnijim mestima se razvija tamnija boje-lice,rep,uši i šape.

Ranostasana su rasa i mogu ući u prvo teranje već  sa  5 meseci. Kao i većina drugih mačaka ne zahtevaju previše nege. Povremeno iščetkavanje će i vama pomoći da manje dlake imate po nameštaju. Obezbedite joj grebalicu kako bi ste sačuvali svoj nameštaj.

bottom of page