top of page

Dvorište i Vaš ljubimac

Dvorišne biljke mogu biti toksične!

Neke od uobičajenih biljaka za koje nikada ne biste posumnjali su : Šlajer ( toksičan za pse i mačke) , Slonovo uvo ( takođe toksičan za pse i mačke )  i Grejpfrut (toksičan za pse,mačke i konje ) .

Jenna Trethewey, koja se bavi brigom i animacijom životinja, predlaže da u prostoru u kome se vaš ljubimac  hrani ne budu biljke koje mogu oštetiti njihovo zdravlje. Kao na primer :

  •  Kajsija

  • Asrparagus

  • Rajska ptica

  • Grejpfrut

  • Lantana

  • Limun

  • Limeta

  • Lijander

  • Pomorandža

Sa nama se uvek možete konsultovati pre kupovine dvorišnih biljaka  ili useljenja u novu kuću sa dvorištem.

Dvorište može biti „šoping centar “ ili  „prodavnica slatkiša “ za vaše ljubimce. Kućni ljubimci često nailaze na stvari koje im mogu nauditi. To su obično stvari koje su zaboravljene od strane dobrog vlasnika. Sa druge strane, ljubimci  prave sami nestašluke.  Veoma je važno da ste sigurni da je vaše dvorište bezbedno, dobro održavano, bez otpadaka, smeća  i toksičnih materija.

Kreiranje „pet friendly“ dvorišta je neophodno za bezbednost i blagostanje vaših ljubimaca.

Biljke

Više od 700 biljaka proizvodi psihoaktivne ili toksične supstance u dovoljnim količinama da izazovu štetne efekte kod životinja. Otrovne biljke produkuju razne toksine koje mogu prouzrokovti  reakcije od blage mučnine do smrti. Određene vrste životinja mogu  posebno osetljive na potencijalno otrovne biljke.

Cveće,drveće i žbunje svih oblika i veličina imaju potencijal da budu otrovni za životinje. Telo životinja je osetljivo i svaka životinja može različito da odreaguje na progutane materije. Kako bi učinili bezbednim vaše dvorište, doktorka Ellen Friedman predlaže da se ne sade : zubac, jedić, đurđevak, snežna grudva i duvan. Reakcije ljubimaca na ingestiranje ovih biljaka mogu biti poremećaji u radu srca, mučnina, konvulzije, napadi...

Pčele i ose

Eliminisati ili zaštititi niske zemljine pokrivače,žbunje i cveće koje privlači pčele i ose. Psi su zainteresovani za pčele, ose i bumbare koji sakupljaju polen, pa mogu biti ubodeni.

Kanta za smeće

Ogradite svoju kantu za smeće. Pokvarena hrana može uzrokovati mnogo problema uključujući i nadutost.

Kapije i ograde

Proverite  da su svi granični materijali u dobrom stanju. Da iz dasaka ne vire ekseri, da se farba njie oljuštila, i da ne postoji pukotina kroz koju bi ljubimci mogli da pobegnu.

 Trava

Kosite travu redovno! Redovno zalivajte da bi bilo prašine i štetočina. Takođe redovno grabuljajte ili koristite usisivač za drvorište da bi pokupili ostatke. Ako morate da koristite đubrivo ili sredstva protiv korova, radite to dok ljubimci nisu tu ili ih ne puštajte napolje. Uvek pratite uputstva da bi vaša trava bila sigurna za ljubimce. Sklonite pesticide,đubrivo, baštenski alat dalje od zone u kojoj se vaš ljubimac igra.

 

 

Bazeni,kade i đakuziji

Obavezno ogradite ili zaštitite  ova mesta. Ne vole svi ljubimci da plivaju.A i oni koji vole mogu ostati zarobljeni ispod najlona i izgubiti energiju pa čak se i udaviti.

Pribor za održavanje dvorišta

Alat, oprema, pesticidi, đubrivo, građevinski materijal moraju biti skladišteni. Zapamtite da sve što je oštro ( bez obzira koje je veličine ) mora biti na sigurnom. Ivice stakla, plastike ili metala mogu se lako zabosti u kožu ili šapu životinje. Uvek ih držite podalje od ljubimaca. Radoznale ili životinje kojima je dosadno, same će naći sebi zabavu. Pravilno skladištenje im daje manje mogućnosti da se povrede.

Vaš veterinar može da vam da dodatne sugestije ako donesete fotografije dvorišta tokom posete.Izađite kroz vaša vrata ili kapiju i napravite „pet friendly“ dvorište. Vaš ljubimac će vas još više voleti zbog toga!                      

                                                                                                                                                             Tekst priredila: Dragana Stefanović,

                                                                                                                                                                                        student Fakulteta Veterinarske Medicine Univerziteta u Beogradu

bottom of page