top of page

Sterilizacija i kastracija

Kastracija i sterilizacija predstavljaju najčešće hirurške metode koje se obavljaju u veterinarskoj praksi. Pošto postoji ustaljeno mišljenje da kastracija i sterilizacija nemaju neželjene posledice, što naravno nije tačno, na ovom mestu možete naći detaljnije informacije kako bi bili svesni i onih efekata koji baš i nisu poželjni prilikom donošenja odluke vezane za ovu vrstu hirurških intervencija.

 

Kastracija  

 

 Kastracijom tj. uklanjanjem testisa kod mužjaka je moguće smanjiti agresiju i potrebu za dominacijom jer se smanjuje produkcija testosterona.

Neželjeno ponašanje može da se zadrži još dva do tri meseca koliko je vremenski potrebno da se izmetabolišu hormoni koji se već nalaze u krvi. Kastracija ima niz prednosti. Osim smanjenja agresije i potrebe za dominacijom, smanjuje se mogućnost povređivanja u sukobima sa pripadnicima iste vrste suprotnog pola, smanjena je mogućnost prenošenja bolesti npr. mačije side, mačije leukemije (kod mačaka je leukemija izazvana virusom) i mnogih drugih.  Gubi se nagon za obeležavanjem teritorije i samim tim miris u stanu.

Neželjena posledica je gojaznost koja se može kontrolisati pravilnom ishranom. Na tržištu se nalazi više vrsta hrane za sterilisane mužijake  koje su prilagođene u potpunosti njihovim potrebama.

   Sama operacija kratko traje, ali nosi odredjene rizike sa sobom koji se mogu smanjiti na minimum ukoliko pratite uputstva veterinara oko dobre pripreme za anesteziju i kasnije oko higijene rane i dolazaka na postoperativnu terapiju.

Measurements: In a medium developed male of 62 cm at the withers:

• Ridge height 62 cm

• Body length 62 cm

Sterilizacija

• Chest depth 31 cm

• Distance from the ground to the chest 31 cm

bottom of page