top of page

BIOPSIJA KOD PASA I MAČAKA

Биопсија је термин који се користи да би се описала процедура којом се узима узорак ткива за микроскопску, микробиолошку или неку другу анализу. Ова процедура генерално посматрано је инвазивна и у највећем броју случајева захтева општу анестезију.

 

У зависности од органа или ткива чији се узорак узима користе се различите технике.

Резултати биопсије показују која врста тумора или болести је присутна што нам помаже да донесемо одлуку о врсти терапије која је најболја за Вашег љубимца.

Такође узорковање ткива које се налази на граници између уклоњеног  тумора и здравог ткива указује на успешност изведене хируршке процедуре.

Mikroskopski izgled punktata limfnog čvora Veterinarska Ambulanta GUTA - PET CENTAR-

Микроскопски изглед пунктата Ветеринарска Амбуланта ГУТА - пет центар -

ПРОЦЕДУРА

  1. Пре захвата, као и увек када је Ваш љубимац болестан, биће вам постављено много питања како би се установила историја болести и брзина настанка проблема. Та питања се односе на старост, када и како сте приметили да се проблем јавио, како процес напредује током времена и који сте третман применили и са каквим успехом.

  2. Након прикупљања података о историји болести приступиће се прегледу Вашег љубимца који може да подразумева мерење температуре, палпирања  одређених регија или израслина, аускултација срца и плућа и сл.

  3. Одређени тестови и специјалистичке дијагностичке процедуре су потребне код одређених патолошких стања. Анализа крви и урина може открити скривене узроке болести или послужити као преанестетичка контрола; Рендген се користи за локализацију и раширеност патолошког процеса ( обим и евентуално присуство метастаза); Ултразвук се користи да би се утврдила структура и промене унутар самих органа; CT (компијутерска томографија) и MRI (магнетна резонанца)  се користе за откривање мањих и предходним техникама недоступним патолошким променама.

 

ТЕХНИКЕ ИЗВОЂЕЊА БИОПСИЈЕ

 

У зависности од органа од кога треба узети узорак ткива постоје различите технике

 

  • Пунктирањем ткива иглама већег промера могу се добити узорци промена које се могу видети споља или пак узорци од органа који се током пункције визуелизују помоћу ултразвука

  • Узимањем исечка током операције или дијагностичке лапаратомије

  • Ендоскопски се могу узети узорци из носне шупљине, трахеје, желуца, дванаестопалачног црева, колона, ректума,вагине

  • Коштано ткиво и костна срж се узимају уз помоћ специјалних биопсера

 

У зависности од типа биопсије нега се састоји од једнодневне хигијене ране, ускраћивања хране и воде, па све до десетодневне рестрикције у физичким активностима како би рана уредно зарасла.

 

Резултати  биопсије обично буду готови након 10-14 дана. На основу добијених резултата додатни тестови или промена терапије могу бити препоручени.

 

 

 

 текст приредио Драгутин Смољановић, двм    

bottom of page