top of page

Cane Corso

Cane Corso je pas koji neverovatno liči na mastifa,ali nema tipično opuštenu kožu za kao ostale rase mastifa. Ovaj pas je moćan i efikasan čuvar.

Poreklo i istorija

Cane Corso,takođe poznat kao Italijanski mastif , smatra se da vodi poreklo od rimskog Molosa. Druga rasa koja vodi porekolo od Molosa je Napuljski mastif,manji i tamnije boje od Cane Corsa.Od ove dve rase,Cane Corso je brži i agilniji.Dok je Napuljski mastif poznat po svojoj čvrstini i snazi.

Pored toga što je potomak Rimskog Molosa,za njega se mislilo da je dugogodišnjom selekcijom napravljen da liči na starog Italijanskog ovčara,poznatog  kao Cane di Macellaio,koji je prvobitno nastao na Siciliji.Smatra se da je naziv Cane Corso izeden od reči cohoros,što u prevodu znači čuvar dvorišta.

Tokom srednjeg veka,cane corso je služio kao lovac na krupnu divljač i kao odličan borac.Kada je njihova upotreba u lovu završena,korišćen je kao gonič stoke.Kao radnik na farmi,cane corso je veoma efikasan zaštitnik stoke i njegove porodice.

Cane corso je stigao u SAD tek 1987. godine,kada su prvi psi stigli u Nju Džersi. Vremenom,njihova popularnost je porasla,ali ova rasa se i dalje smatra  retkom i nije priznata od strane Američkog kinološkog saveza.

 

 

Izgled i veličina

Cane corso je masivna rasa koja,kako je već napomenuto,nema opuštenu kožu koja je karakteristična za ostale mastife.On ima veliku,široku glavu.Uši su im troglaste,blago savijenih vrhova,a mogu se i kupirati.Oči su im srednje veličine,okruglog oblika i široko postavljene.Tamna boja očiju je prednost kod ove rase,ali boja očiju odgovara boji dlake pa one mogu biti od crne do boje lešnika. Dlaka je kratka i gusta i može biti crna,crno-crvena,kestenjasta,riđa,plava i tigrasta sa belim oznakama na grudima,vratu,bradi i vrhovima prstiju.Rep je obično kupiran na jednu trećinu od svoje prirodne veličine.Odrasli psi dostižu visinu od 56 do 71 cm,a težinu od 36 do 63 kg.

 

Karakter

Cane corso ima dominantan karakter i može da bude agresivan prema ljudima koje ne poznaje. Rana socijalizacija se strogo preporučuje.Ovu rasu treba da gaje iskusni vlasnici pasa i nije za osobe koje ne mogu da kontrolišu velike rase.Ovaj pas je veoma inteligentan i odan svojoj porodici.

 

Odnos sa porodicom

Dobro obučeni i socijalizovani Cane Corso je predivan prijatelj. Oni su odlični kućni psi,uprkos njihovoj veličini. Takođe je miran i tih u kući i dvorištu sve dok ne bude uznemiren od strane neželjenih posetilaca.Oni su sjajni čuvari koji obožavaju svoju porodicu. Cane corso se odlično slaže sa decom,veoma  je nežan i dobar zaštitnik.

 

Treniranje i obuka

Cane corso je veoma lak za treniranje.Oni su inteligentni i energični psi,koji nastoje da zadovolje svoje vlasnike. Ova rasa zhteva čvrsto i razumno rukovanje i ranu socijalizaciju. Pravilno istreniran i odgajan Cane corso je predivan,nežan gigant. Bez odgovarajućeg treninga,Cane corso ima potencijal da postane agrasivan i opasan pas,što je karakteristika većine mastifa. Ova rasa je prirodni zaštitnik i čuvar.

Bez obzira na njegovu izdresiranost,Cane corso ne bi smeo da ide sam,bez povodnika kada je u javnosti.
 

Nega

Kratka,gusta dlaka ne zahteva mnogo četkanja da bi bila čista,glatka i sjajna. Periodično četkanje je dovoljno.

 

Bolesti i poremećaji

  • Uvrtanje želuca (nadun) je iznenadno oboljenje,opasno po život,praćeno sa punjenjem želuca gasovima i njegovim uvrtanjem.

  • Displazija kukova  je malformacija zgloba kuka koja dovodi do bola,hromosti i artritisa.

 

Životni vek

Prosečan životni vek Cane corsa je od 9 do 11 godina.

                                                                                                                                                            Tekst priredila: Dragana Stefanović,

                                                                                                                                                                                        student Fakulteta Veterinarske Medicine Univerziteta u Beogradu

bottom of page